Биляна Бартлет пропътува 9000 км, за да се върне отново в родния си дом. Този

...
Биляна Бартлет пропътува 9000 км, за да се върне отново в родния си дом. Този
Коментари Харесай

Осиновена в САЩ ромка сбъдна американската мечта, намери родителите си във Видин и пое грижата за тях

Биляна Бартлет пропътува 9000 км, за да се върне отново в родния си дом. Този път доведе и сина си

Да се родиш в ромско семейство, което те оставя в подслон, тъй като няма опция да се грижи за теб. Да бъдеш осиновен от американци и да имаш шанса един ден да изградиш живот в лукс – приказна къща, влиятелно обучение, ослепителна осанка, две деца и сполучлив брачен партньор. А по-късно, на 27-годишна възраст, да откриеш биологичните си родители във видинско село в България. Това е същинската история на Биляна Грейвс Бартлет, за която първо „ 24 часа “ писа преди година.

След дълго търсене, знаейки само името на дома, в който е изоставена като дребна, тя открива имената на биологичните си родители. През 2022 година пътува 28 часа дружно със своя брачен партньор и осиновителката си, чиято цялостна поддръжка получава. Така се среща за първи път с родните си майка и татко във Видин.

Прекарва дни наред в дома им. Преживява културен потрес,

както самата тя го дефинира. Водят я до болничното заведение, в която се появява на бял свят. Отиват и до приюта, в който са я оставили на 2-годишна възраст.

Въпреки всичко Биляна приема с обич хората, дали живот. Нарича ги „ мамо “ и „ тате “ от първия момент. А след тази толкоз чакана намира се разделя с тях с най-топли усеща. „ Нямам самообладание да се върна скоро, с цел да ви видя още веднъж! Вие към този момент значите целия свят за мен “, написа още тогава в своя профил в обществената платформа „ ТикТок “. И в случай че в миналото сте попадали на трогателната история на Биляна и сте се питали какво ли ще се случи по-нататък, развоят на събитията е тъкмо какъвто младата жена си пожелава.

През лятото на 2023 година идва още веднъж с мъжа си Блейк, а този път ги съпровожда и синът им Ели Майкъл, пристигнал да се запознае с биологичните си баба и дядо. Малкото им момиченце – Емелия Лин, остава в Америка при осиновителите на майка си. Биляна и фамилията вземат решение да прекарат лятната си почивка тук, отсядат още веднъж в къщата на родителите. Ромското семейство ги посреща прочувствено, а щастливата баба прегръща сърдечно своя внук. Той също се радва да я види.

„ Моята майка “ – по този начин Биляна назовава биологичната си родителка, до момента в който двете готвят вечеря в дребната, скромна кухня в селската къща. Сутрин американското момиче сервира за всички обичайната закуска – яйца с бекон, с цел да могат родителите да се допрян най-малко малко до нейния метод на живот в Съединени американски щати. Междувременно мъжът документира тези сантиментални моменти.

Обстановката е цялостен противовес на тази в дома на младата жена извън океана, който е заслужен за корица на списание. Но това не я смущава, даже в противен случай. Споделя със своите почитатели, че се усеща у дома – обичана и одобрявана. Заменила е дизайнерските тоалети с скромен спортен екип, с цел да се слее със заобикалящата я среда. А майка й е повече от щастлива, че двете имат шанса да възобновят връзката между тях. Връзка, прекратена за 25 години.

По време на цялата си лятна почивка фамилията прави неща, присъщи на хора, които в никакъв случай не са се разделяли.

Съпругът Блейк и татко й си говорят по мъжки – с помощта на стратегия за преводи

Пият бира и разискват забавни тематики. Ели Майкъл пък вижда за първи път река Дунав. В жарките дни дружно с дядо си хвърлят камъчета във водата. „ Не им лиши доста време да свикнат един с различен “, написа Биляна над фрагменти, в които дядо, баба и внуче си играят дружно и откровено се забавляват. Малкото момче се среща и с братовчед си. Двамата тичат из двора, а Ели Майкъл даже се учи да приказва български. Самата Биляна също мечтае да знае езика, само че харесва и ромския. Обича обстоятелството, че майка приказва главно на него.

Всички дружно обядват на лодка в р. Дунав, а по-късно посещават крепостта „ Баба Вида “. Пазаруват в локалния супермаркет, вършат барбекю на двора, а летните вечери приключват към масата. Блейк подготвя коктейл на бащата на Биляна, а той му дава да опита от домашното му вино. „ Татко прави най-хубавото вино “, хвали го тя и изцяло приключва идиличната картина.

„ Невероятно! Те ще те посетят ли в Америка? “, питат приятелите, виждайки всичко това. „ Да ги доведа тук, би било мъчно, само че може би някой ден! “, дава отговор тя, евентуално визирайки нелеката процедура по издаване на виза.

Сред коментиращите се срещат и загрижени българи, които я предизвестяват да внимава, с цел да не бъде употребена за финансова полза от родителите си, уточнявайки, че тя не познава привичките на ромския етнос и е наивна. Жената резервира положителния звук при всеки сходен коментар и дава отговор: „ Дори да ми изискат пари, не значи, че съм направила неточност да ги познавам.

Ако знаете какъв живот водят в съпоставяне с моя, за какво да не им предложа помощ,

щом нося обич към тях в сърцето си? Независимо за какво съм била дадена за осиновяване, да оставя предишното, където му е мястото, ще ме води доста по-надалеч, повярвайте ми “. Мъжът също се включва в нейна отбрана. „ Защо хората са толкоз загрижени на кого даваме парите си? Всичко, което родителите вършат, е да ни демонстрират любов. А това, че имаме опцията да им оказваме помощ финансово, е най-хубавата част “, написа Блейк. Така двамата недвусмислено декларират, че се грижат за фамилията си в България и са щастливи от този факт.

Други питат Биляна дали е осведомена с етноса и това, че в действителност не са българи. Не се наскърбява. Горда е, че е ромка. Отвръща, че можеш да бъдеш по едно и също време ром и български жител. И едното не изключва другото. „ Мисля, че тази просвета е необикновено красива “, добавя тя.

Въпреки всичко тези, които се радват на историята, са доста повече. Сред положителните пожелания се срещат и хора, които я молят за помощ. Такъв е казусът на човек, който е оставен за осиновяване в същия дом във Видин. Иска да откри своите същински родители, както е съумяла да го направи тя, и я моли за подпомагане.

„ Приятели, уповавам се да харесате това малко видео толкоз, колкото и аз. Нямаме самообладание да се върнем още веднъж в България “, приключва младата жена под филмчето от визитата, очаквайки нова среща с майка си и татко си.

Днес тя се намира в красивата си къща в Тенеси, играе с децата около големия басейн и снима видеа, в които поддържа дома си и споделя за интериорните решения в него. Сърцето обаче остава тук – под скромната бащина стряха. Бъдещето дава обещание още доста срещи, въпреки да ги разделят цели 9000 км, а световете им да са като две разнообразни вселени. И евентуално са такива. Но нито този факт, нито предразсъдъците, които среща историята им, могат да спрат родената в ромско семейство Биляна, която сбъдна американската фантазия, да се връща още веднъж към своите корени. Щастлива, че е съумяла да вземе под крилото си хората, които в миналото, някъде там са дали живот.

 Биляна дружно със брачна половинка си и двете им деца в фамилния дом в Америка  Биляна с биологичните си родители  Американското момиче подготвя вечеря в кухнята на селската къща.  Мъжът на Биляна Бартлет и татко й СНИМКИ: ИНСТАГРАМ И ТИКТОК ПРОФИЛИ НА БИЛЯНА БАРТЛЕТ
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР